Einde aan hoge roamingkosten EU

22 september, 2019 om 11:21

Iedereen die woont binnen de EU kan vanaf 15 juni 2017 onbeperkt roamen binnen alle EU-landen, zonder daarvoor kosten die te maken die buiten de belbundel vallen. Er komt dus een einde aan de torenhoge roamingkosten die klanten aan hun provider betalen voor mobiel internet in het buitenland. Dat staat vermeld in een nieuwe voorstel van de Europese Commissie. Men kan dus gebruik maken van de roaming-functie voor zover de eigen MB- en belbundel toereikend is.

In het vorige voorstel stond dat gebruikers slechts 30 dagen achter elkaar of 90 dagen per jaar mochten roamen zonder extra kosten. Deze limieten waren bedoeld om misbruik te voorkomen. Echter stuitte dit plan op zoveel kritiek dat de commissie besloot dit voorstel in te trekken.

Lees ook: hoe schakel ik roaming uit?

Fair use

Om te voorkomen dat gebruikers hun telefoon bijna alleen in het buitenland gebruiken, wordt er een fair use policy ingesteld om misbruik te voorkomen. Daar kan bijvoorbeeld sprake van zijn als een provider merkt dat een simkaart vrijwel alleen in het buitenland wordt gebruikt. In dat geval mag de telecomprovider daarvoor kosten in rekening brengen bij de klant. Waar de grenzen hierin liggen is nog niet precies duidelijk. Daarover gaat de Europese Commissie in gesprek met telecomwaakhonden.

Meer flexibiliteit

Europarlementariër Schaake van D66 is verheugd met het voorstel. Ze noemt het een belangrijke stap binnen de telecombranche. “Het geeft meer flexibiliteit aan gebruikers en dat is belangrijk.”