Hoe schakel ik roaming uit?

Roaming betekent letterlijk rondzwerven. Als je niet langer gebruik kunt maken van het mobiele netwerk van je eigen provider, wordt er via roaming ‘gezworven’ (gezocht) naar netwerken van andere providers, zodat je weer mobiel kunt internetten. 

Als je voor zaken of vakantie naar de Verenigde Staten (VS) gaat en roaming aan laat staan, zal jouw mobiele telefoon automatisch op zoek gaan naar andere netwerken die in Amerika worden aangeboden, waaronder AT&T, T-Mobile, etc. Je kunt dan blijven browsen, facebooken en whatsappen.

Nadelen

Inmiddels kent nog niet iedereen de nadelen van het inschakelen van roaming. Hoewel het in ons land weinig kwaad kan als je roaming ingeschakeld laat, is dit in het buitenland een compleet ander verhaal. Omdat je gebruikt maakt van het mobiele netwerk van een andere provider zal je voor iedere megabyte (MB) die je gebruikt, moeten betalen. De data die je in het buitenland verbruikt, valt dus niet onder je Sim Only- of reguliere telefoonabonnement. Je maakt dus kosten buiten je bundel. Deze kosten kunnen erg hoog oplopen.

In een EU betaal je (anno 2014) 24 eurocent per MB, maar in de VS, Canada, Turkije of Australië betaal je maar liefst 2,50 euro per MB. Er zijn ook veel landen waar je nog meer betaalt: vijf euro of meer per MB. Je kunt je voorstellen dat het gebruik van roaming in deze landen kan resulteren in een gigantische telefoonrekening. Schakel roaming in dat geval zekerheid en neem eventueel een (vakantie)bundel. Meer hierover lees je onderaan deze FAQ.

Hoe zet ik roaming uit?

Roaming is op de meeste telefoons en besturingssystemen gemakkelijk uit te schakelen. Gezien bijna iedereen tegenwoordig gebruik maakt van Android, iOS (van Apple) of Windows Phone hebben we driemaal een handig stappenplan op papier gezet.

Roaming uitschakelen in Android

 1. Ga naar ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘Meer netwerken’
 3. Ga naar ‘Mobiele netwerken’
 4. Schakel roaming uit door te klikken op het vinkje bij roaming. Als het vakje leeg is, is roaming uitgeschakeld.
Roaming uitschakelen
Roaming uitschakelen 2

Roaming uitschakelen in iOS (Apple)

 1. Ga naar ‘Settings’ of ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘Cellular’ of ‘Mobiel netwerk’
 3. Schakel ‘Data Roaming’ uit door de klikken op de slider. Is de slider wit (slider aan de linkerkant), dan is roaming uitgeschakeld.
Roaming uitschakelen iOS

Roaming uitschakelen in Windows Phone

 1. Ga naar ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘Mobiel netwerk & simkaart’
 3. Klik op ‘opties voor gegevensroaming’
 4. Selecteer ‘roamen niet toestaan’

Wat zijn de alternatieven voor roaming?

Er zijn in feite twee goede alternatieven om de hoge kosten van roaming te voorkomen:

 • Sluit een buitenland- of vakantiebundel af: met dergelijke bundels kun je een korte tijd toch gebruik blijven maken van mobiel internet in het buitenland. Je betaalt dan een vast bedrag (per dag, per week, per maand of per bundel) waarmee je vanaf 10 tot 200 MB gebruik kunt maken van mobiel dataverkeer. Logischerwijs krijg je meer MB’s nagelang je meer betaalt. Ontdek alle buitenland- en vakantiebundels van de verschillende providers. Let bij het afsluiten wel op de voorwaarden. De bundels zijn meestal maar in een beperkt aantal landen geldig.
 • Koop een buitenlandse prepaid simkaart of 3G-dongel: in vrijwel alle landen is het mogelijk een simkaart te kopen met een prepaid tegoed voor mobiele dataverkeer. Een andere optie is een 3G-dongel die je aansluit op je laptop of telefoon via (micro)USB.