Je kind aan de smartphone? Bekijk onze praktische tips!

02 september, 2014 om 09:27

In de huidige digitale generatie is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon hebben veel lager dan pakweg tien jaar geleden. Er komt een gegeven moment waarop ook jouw kind een mobieltje wilt hebben. Dat is ook niet gek, je kunt er van alles mee en kinderen vinden dat nou eenmaal geweldig, denk aan: spelletjes spelen, chatten en muziek luisteren. Ook het feit dat de klasgenootjes al een mobiel toestel hebben, zorgt er nog meer voor dat ook jouw kind niet zonder een smartphone kan. Op zich kan een smartphone ook helemaal geen kwaad, sterker nog, een mobieltje kan – ook voor de ouders – handig zijn in allerlei situaties.

De meeste kinderen krijgen een smartphone van hun ouders. Zij hebben kortweg drie opties: een prepaid simkaart met een losse telefoon, een telefoonabonnement inclusief toestel of een losse smartphone met een sim only abonnement. Het kiezen tussen deze drie varianten is lang niet altijd even gemakkelijk. Toch is een sim only abonnement over het algemeen het goedkoopst, zeker voor kinderen. In dit artikel lees je waarom dat zo is en hoe je het best een abonnement kun kiezen.

Als ouder heb je natuurlijk ook bepaalde criteria en aandachtspunten die je belangrijk vindt. Zo wil je de telefoonkosten van jouw zoon of dochter in de hand houden en wil je dat hij/zij verantwoord en veilig met de smartphone omgaat. Hieronder bespreken we, hoe jij als ouder controle en/of toezicht kunt krijgen op het gebruik van de smartphone van jouw kind.

Veilig en verantwoord gebruik van de smartphone

Allereerst wil je als ouder dat je kind veilig en verantwoord met een smartphone omgaat. Dan kan het van belang zijn om soms bepaalde activiteiten op de smartphone te voorkomen. Denk daarbij aan: het bezoeken van bepaalde websites, spelen van verslavende games of muziek luisteren (tijdens de schoollessen) en het downloaden van  mogelijk schadelijke apps of software.

Tegenwoordig zijn er meerdere (gratis) applicaties voor waarmee het gebruik door de ouders kan worden gecontroleerd. Zo zijn er meerdere applicaties voor Android en iOS (iPhone) waarmee je:

 • Aanraking met vervelende, ongewenste inhoud kunt blokkeren zodat kinderen veilig op het internet kunnen.
 • Bepaalde apps kunt blokkeren tijdens bepaalde tijden, bijvoorbeeld ’s avonds of op school.
 • Een oogje in het zeil kunt houden omtrent het online gedrag van het kind

Dit zijn wat applicaties waarmee je als ouder toezicht kunt houden en/of het smartphonegebruik van je kind enigszins kunt controleren:

 • Kids Place (ook voor baby’s en peuters)
 • Norton Family
 • Funamo Parental Control
 • DinnerTime

Telefoonkosten beperken

Veel sim only aanbieders bieden diensten om te waarschuwen bij een overschrijding van de bundel (belminuten, sms’jes en MB internet). Sommige providers hebben zelfs een speciale functie waarbij het niet mogelijk is de bel- of databundel te overschrijden. Hieronder wordt besproken welke sim only providers de beste diensten bieden voor het beperken van de telefoonkosten:

 1. Hollandsnieuwe
  • Bellen, Sms en Data: het is mogelijk een speciaal abonnement af te sluiten die voorkomt dat de gebruiker buiten zijn bundel belt, sms’t of internet.
 2. Simpel
  • Bellen, Sms en Data: op de persoonlijke omgeving op de website van Simpel is het mogelijk een plafond in te stellen voor het maximum belminuten, sms’jes of MB data dat je kunt verbruiken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je automatisch een waarschuwing ontvangt per sms als je meer dan 90 procent van internettegoed hebt verbruikt. Je kunt zelfs instellen dat de simkaart blokkeert als het limiet is overschreden. Het plafond is op ieder moment aan te passen via de website van Simpel.
 3. Robin Mobile
  • Bij Robin Mobile hebben alle gebruikers een onbeperkt aantal belminuten, sms’jes en MB’s voor een vast bedrag per maand. Het is dan ook onmogelijk om buiten je bundel te treden.
 4. Youfone
  • Bij Youfone ontvang je informatieberichten als je 80 procent van je bel- of smstegoed hebt verbruikt. Voor het internetverbruik geldt een standaard plafond dat gelijk is aan het limiet van je bundel. Buiten de bundel internetten is dus onmogelijk (behalve bij gebruik van roaming in het buitenland).

Op de sim only abonnementen van rabo-mobiel en Sizz na, bieden de overige sim only providers bieden wel de mogelijkheid om een notificatiebericht te ontvangen zodra de databundel voor een bepaald percentage is verbruikt. Je kunt op deze pagina alle verschillende sim only providers met elkaar vergelijken.

Mobiel gebruik in het buitenland

Tijdens schoolreisjes en vakanties wordt de smartphone ook door kinderen bijna altijd meegenomen. Hierin loert echter een gevaar wat kinderen nog al eens vergeten: het gebruik van de telefoon in het buitenland is een stuk duurder dan in Nederland. Vooral de roaming-functionaliteit, waarmee men ook in het buitenland via het mobiele netwerk kan internetten, zorgt nogal eens voor hoge onverwachte kosten buiten de bundel. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie en tips over roaming, bijvoorbeeld over:

 • Wat roaming precies inhoudt
 • Hoe je roaming uitschakelt
 • Wat de alternatieven zijn voor roaming

Bezorgde ouders

Voor bezorgde ouders is er tegenwoordig een speciale app, genaamd IgnoreNoMore, die de smartphone van kinderen op afstand vergrendelt als zij weigeren te reageren op verstuurde sms’jes of gemiste oproepen. Zodra de ouder besluit de telefoon te ontgrendelen, kan het kind alleen nog maar bepaalde, ingestelde nummers bellen, zoals 112, de thuistelefoon of de mobiele telefoon van zijn/haar ouders. Verdere toegang tot de telefoon, de applicaties en het internet is niet mogelijk totdat het kind terugbelt. De kind ontvangt, nadat hij/zij terugbelt daarna een automatisch een wachtwoord voor de ontgrendeling of als de ouder daartoe toestemming geeft. De app is bijvoorbeeld handig als het kind ’s avonds van huis is of voor langere periode ergens anders verblijft. IgnoreNoMore is op dit moment alleen voor de Amerikaanse markt beschikbaar. Ongetwijfeld zal de app binnenkort ook in Nederland te downloaden zijn.