Jongeren kunnen niet zonder mobiel op zomervakantie

04 augustus, 2014 om 08:29

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder onze smartphone. Ook op de zomervakantie willen we allemaal graag op de hoogte gehouden worden door familie, vrienden en iedereen binnen de social media kring. Bijna niemand zet zijn telefoon nog uit. Vooral de jonge generatie kan niet meer zonder hun smartphone en de mogelijkheid om online te blijven als ze op vakantie gaan. SimOnlyRadar.nl zocht uit waar de jongere (lees: 18 tot en met 35 jaar) vakantiegangers hun mobiele telefoon zoal voor gebruiken en of ze bijvoorbeeld ook een vakantiebundel afsluiten om mobiel te internetten.

Het onderzoek is uitgevoerd onder een groep van 752 respondenten met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt op 25 jaar. De groep geeft daarmee een aardige weerspiegeling van de jongeren in onze samenleving.

Mobiel internet op vakantie

Maar liefst 97 procent van alle ondervraagde jongere vakantiegangers gebruikt het internet tijdens hun vakantie. Dat gebeurt, zoals je in het cirkeldiagram hieronder ziet, op verschillende manieren. Het gebruik van openbaar WiFi of in bijvoorbeeld een hotelkamer is nog steeds de meest populaire methode: 69 procent van de ondervraagden gebruikt uitsluitend WiFi op vakantie. Het gebruik van vakantiebundels is ook populair tegenwoordig, blijkt uit het onderzoek. Van de vakantiegangers sluit 22 procent een dergelijke ‘extra’ bundel af voordat ze op vakantie gaan. Daarmee kan men tegen een vaste prijs bijvoorbeeld 100 MB per week aan data verbruiken op de vakantiebestemming.

Vakantiebundel rev03

Om gebruik te maken van een vakantiebundel dien je wel roaming in te schakelen op de telefoon. Roaming zonder gebruik van een vakantiebundel kan resulteren in een hoge telefoonrekening en wordt daarom over het algemeen afgeraden. Toch gebruikt nog altijd twee procent van de reizigers deze functie zonder een vakantiebundel af te sluiten. De rest van de jongeren koopt een buitenlandse simkaart met 3G-mogelijkheden (vier procent). Slechts drie procent van de ondervraagden gebruikt zijn smartphone helemaal niet op vakantie om online te blijven.

Telefoongebruik tijdens de vakantie

We weten nu hoeveel van de jongeren op vakantie gebruikt maakt van het internet, maar wat dan doen ze dan precies op het internet en voor welke andere activiteiten wordt de smartphone veel gebruikt als men in het buitenland bivakkeert? Ook dat is onderzocht. Wat blijkt, online chatdiensten zoals Whatsapp of Facebook zijn de meest populaire activiteiten. 92 procent van de ondervraagde jongeren doet daaraan mee. Voor velen is het chatten met familie en vrienden onmisbaar. Bijna iedereen laat wel een paar keer tijdens zijn vakantie een berichtje achter op de Whatsapp. Bellen (eventueel via Skype) en SMS’en is zelfs minder populair dan de chatfunctie. Toch maakt nog altijd 86 procent van de jongeren van deze functies gebruik.

Gebruik smartphone vakantie rev03

 

Verder kun je uit het diagram ook opmaken dat het nemen van vakantiefoto’s vaak met de smartphone wordt gedaan. De digitale camera wordt steeds minder vaak meegenomen, bleek uit andere berichtgeving. Een kleiner deel van de mensen gebruikt hun smartphone om te navigeren (22 procent) of om horecagelegenheden (zoals restaurants en cafés)  in hun omgeving op te sporen (17 procent).