Nederlander verbruikt gemiddeld 488 MB mobiel dataverkeer per maand

09 augustus, 2013 om 15:48

De afgelopen periode hebben we de gegevens bijgehouden die zijn ingevoerd op de MB verbruikstool, waarin bezoekers kunnen berekenen hoeveel dataverkeer (MB) zij nodig hebben voor hun dagelijkse gebruik. 3641 mensen hebben dit inmiddels gedaan, waaruit we vervolgens een aantal interessante conclusies konden trekken.

Zo blijkt dat het gemiddelde mobiele dataverbruik 488 MB per maand is. De verbruikstool berekent op basis van de minimale en maximaal aantal whatsappjes, internetbezoek, e-mails etc. ook een minimaal en maximaal MB capaciteit. Uiteindelijk is het gemiddelde van beiden neergekomen op 488 MB, dus net geen halve GB per maand.

Dit is op basis van gegevens van vorig jaar bijna een verdrievoudiging. Zo onderzocht de Visual Networking Index dat consumenten gemiddeld 150 MB verbruiken aan mobiele data.

De gegevens zijn enkel gebaseerd op wanneer er een internetverbinding wordt gebruikt die niet via een WiFi signaal loopt. Aangezien je bij een WiFi verbinding niet afsnoept van je databundel.

Whatsapp wordt verreweg het meest gebruikt door consumenten, wat ook niet direct betekend dat deze applicatie het meeste dataverkeer kost. Gemiddeld versturen en ontvangen wij tussen de 41 en 172 Whatsapp berichten per dag.

Webpagina’s worden tussen de 10 en 20 aangeroepen per dag via het mobiele internet op je telefoon. E-mailen lijkt nog maar beperkt aan de orde, met een verbruik van 5 tot 10 e-mails per dag gemiddeld.

YouTube en Spotify worden eigenlijk maar nauwelijks gebruikt op de mobiele telefoon wanneer er een 3G (of 4G tegenwoordig) verbinding is gemaakt. Deze diensten zijn veel populairder, wanneer er een WiFi hotspot in de buurt is. Dit zal vermoedelijk met de verdere introductie van 4G gaan veranderen, door de grotere bundels en betere snelheid.

De verwachting is zelfs dat in 2016 het verbruik met de smartphone al is gestegen naar 2576 MB per maand.

De bundels van mobiel internet bij de providers wordt ook steeds groter, bij zowel een toestelcombinatie als bij een sim only abonnement. Bundels kleiner dan 500 MB worden nog maar nauwelijks aangeboden – en dat is maar goed ook gezien het gemiddelde verbruik (488 MB) – en de grootste bundels bieden al 5000 MB aan dataverkeer.

* De afgelopen twee maanden hebben we de gegevens die zijn ingevoerd van de MB Verbruikstool bijgehouden. De 3641 ingevulde “formulieren” zijn bereikt door het pushen via de eigen website en het promoten via sociale media. Op basis van het IP adres zijn dubbele invoeringen buiten beschouwing gelaten.