Telefoonabonnementen steeds duurder door grotere bundels

07 november, 2019 om 14:38

De kosten van telefoonabonnementen in combinatie met een dure smartphone zijn de laatste tijd fors in prijs toegenomen. Dat meldt telecompaper aan de hand van een groot onderzoek bij zestien Europese landen en 72 providers. Wel is het aanbod abonnementen in de laatste zes maanden toegenomen naar een totaal van 4100 verschillende abonnementen bij de in totaal 72 Europese providers. De gemiddelde prijs van deze abonnementen steeg daarbij dus fors.

Oorzaak

Er zijn meerdere factoren die meespelen in de stijging van de abonnementsprijzen, zoals inflatie en het feit dat low- en midrange smartphones populairder zijn geworden in combinatie met sim only. Daarnaast stijgt de prijs omdat er steeds meer providers werken met abonnementen waarbij je onbeperkt kan bellen en sms’en. Ook de alsmaar grotere databundels dragen bij aan de prijsstijging.

Het onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat bij meer dan eenderde van de abonnementen een onbeperkt aantal belminuten beschikbaar is. Bijna de helft (45 procent) van alle abonnementen biedt zelfs onbeperkt sms’en. Andere resultaten die naar voren kwamen hebben betrekking op de mobiele databundels. Zo steeg het aantal abonnementen met 2 GB data of meer van 32 naar 37 procent van het totale aanbod.

Grote verschillen Sim Only prijzen

De tarieven van  uitgebreide Sim Only-abonnementen verschillen sterk per land en provider, komt uit het onderzoek naar voren. Zo betaal je in Griekenland maar liefst 95 euro  voor een abonnement met 1000+ minuten en 2000+ MB data. Een land als Denemarken is veel goedkoper: 24 euro per maand. In Nederland betaalt men gemiddeld 40 euro per maand.