Tips bij het kiezen van een sim only

20 augustus, 2014 om 13:29

Tegenwoordig schakelen steeds meer mensen over op een sim only abonnement in combinatie met een los toestel. Dit is doorgaans een stuk goedkoper dan een regulier abonnementen met een “gratis” toestel.

Waarom is een sim only goedkoper?

Allereerst zijn sim only abonnementen goedkoper omdat je er geen toestel bij krijgt. De korting die je normaal gesproken op het toestel ontvangt, krijg je nu op je abonnement zelf. Een andere belangrijke reden is dat een bepaald toestel alleen beschikbaar is als je een duur abonnement erbij afsluit met onnodig veel belminuten, sms’jes en MB’s. Bij sim only betaal je alleen voor wat jij nodig denkt te hebben en dat pakt veelal goedkoper uit.

Verder worden veel sim only abonnementen aangeboden door virtuele providers. Dit zijn kleinere, soms onbekende providers die een contract hebben met KPN, Vodafone of T-Mobile op het gebied van mobiele telefonie en internet. Het kan ook zijn dat een sim only provider juist een onderliggend label is van één van de drie grotere providers. In elk geval kunnen deze virtuele providers vaak goedkoper zijn, omdat ze minder naamsbekendheid hebben en willen opvallen door met prijzen te stunten.

Sim only kiezen

Maar hoe kies ik een geschikte sim only? SimOnlyRadar.nl heeft een handig 10-stappenplan samengesteld om je vooruit te helpen:

  1. Allereerst: bepaal of maak een goede schatting van wat jij verbruikt qua belminuten, sms’jes en MB’s internet. Kijk daarvoor naar je huidige verbruik van jouw huidige abonnement, bijvoorbeeld door te kijken naar de maandelijkse rekeningspecificatie. Zoek uit hoeveel je gemiddeld per maand belt en hoeveel sms’jes je verstuurt. Gebruik voor het bepalen van je internetverbruik eventueel onze MB verbruikstool. Stel je abonnement af aan de hand van jouw eigen verbruik.
  2. Als je filmpjes kijken, facebooken, mailen en browsen via mobiel internet belangrijk vindt (misschien wel belangrijker dan bellen zelf), kan het verstandig zijn je sim only abonnement daarop af te stellen. Kies een ruim aantal MB’s en een internetsnelheid van 14,4 Mbps of beter nog: 4G (vanaf 25 Mbps). Het 4G netwerk is veel stabieler qua bereik en snelheid dan het reguliere 3G netwerk. Houdt er wel rekening mee dat niet alle smartphones 4G ondersteunen. Als je internet niet het allerbelangrijkste vindt, zal een snelheid van 3,6 of 7,2 Mbps ook volstaan.
  3. Beslis ook hoe lang wil je vastzitten aan een contract. Hou je van flexibiliteit? Kijk dan naar contracten die iedere maand opzegbaar zijn. Dit kan bij BEN, Simyo, Tele2 en Robin Mobile. Er moet wel bij gezegd worden dat flexibiliteit ook een prijskaartje heeft. 2-jarige sim only abonnementen zijn namelijk goedkoper.
  4. Vergelijk welke sim only bundels aan de hand van jouw voorkeur het goedkoopst zijn. Een top 2 of 3 bepalen werkt vaak het beste om vervolgens je keuze definitief te maken.
  5. Controleer bij de door jouw geselecteerde aanbieders wat de kosten zijn voor bellen en mobiel internet buiten je bundel. Bij sommige providers kun je onbeperkt internetten, maar gaat de snelheid van je internet omlaag na een x aantal MB’s. Dat is altijd beter dan buiten je bundel een tarief per MB betalen.
  6. Controleer bij de geselecteerde aanbieders of het mogelijk is je nummer te behouden. Deze service wordt door bijna alle sim only providers gratis aangeboden.
  7. Controleer of de korting die je op de website van de provider wordt aangeboden tijdelijk is of geldig is gedurende de hele contractduur. Je wilt voorkomen dat je na de eerste zes maanden of na het eerste jaar ineens meer moet gaan betalen.
  8. Na de controle van punt vijf, zes en zeven kies je het goedkoopste abonnement met de meest voordelige voorwaarden.
  9. Heb je een iPhone? Controleer dan of deze simlock vrij is. Je nieuwe sim only provider kan je iPhone eventueel simlock vrij maken.
  10. Bepaal ook welke simkaart je nodig hebt, dit kan per telefoon verschillen. Tijdens het afsluiten van een nieuwe sim only contract kun je dit aangeven.

Vergelijk hier je sim only abonnement.