Vaste telefoonaansluiting verdwijnt langzaam

02 juli, 2014 om 09:16

Steeds meer mensen zeggen hun vaste telefoonaansluiting op en gebruiken hun mobiele telefoon of een VoIP internettelefoon (Voice over IP) als huistelefoon. Onderzoek van SimOnlyRadar.nl toont aan dat negentien procent van de Nederlanders anno 2014 niet langer beschikt over een vaste telefoonaansluiting. In 2004, 10 jaar geleden, lag dit percentage nog op negen procent, volgens onderzoek van Millward Brown. Ook KPN maakte toen een dergelijk percentage kenbaar.

Vooral jonge mensen in kleinere huishoudens kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om voor telefonie alleen hun mobieltje of smartphone te gebruiken. Dit is in veel gevallen goedkoper dan een vaste huistelefoon. Hieronder een visuele uitwerking van de onderzoeksresultaten:

Thuis telefonie

Ook B. Hering (27) heeft zijn vaste telefoon opgezegd:

“Ik belde bijna nooit met mijn vaste telefoon, het grootste deel van mijn vrienden kenden mijn vaste nummer niet eens, daarom heb ik mijn vaste telefoonaansluiting gedeactiveerd en het abonnement opgezegd. In ruil daarvoor heb ik een mobiele telefoon gekocht met een goedkoop sim only abonnement. Die laat ik altijd in de woonkamer liggen. Door mijn vaste telefoon niet langer te gebruiken, bespaar ik ongeveer 8 euro per maand. Voor internet thuis gebruik ik een kabelverbinding.”

Geen nieuwe vaste telefoon na verhuizing

Vooral bij een verhuizing kiezen veel Nederlanders niet langer voor een vaste telefoon en schakelen de telefoonlijn in hun nieuwe woning uit. In plaats daarvan kiezen ze voor een VoIP verbinding (internettelefonie) of een mobiel toestel in combinatie met een abonnement met voldoende belminuten. Anderen gebruiken hun huidige mobiele telefoon om overal bereikbaar te blijven. Het gaat hier, zoals eerder al vermeldt, vooral om jongere mensen in kleinere huishoudens.

Mobiel bellen is goedkoper

In de introductie werd al aangegeven dat de kosten van vaste telefonie relatief hoog liggen in vergelijking met mobiele telefonie en VoIP. Dit komt omdat er voor een vaste telefoon zowel abonnement- als belkosten zijn. Bij een mobiel abonnement zijn er alleen maandelijkse kosten voor het abonnement (zolang je binnen de bundel blijft). Ook de prijzen van de abonnementen zelf liggen vaak lager bij mobiele telefonie. Zelfs als je onbeperkt wilt bellen, betaal je bij een Sim Only abonnement minder dan bij een vast telefoonabonnement. Hieronder zie je een duidelijk voorbeeld van het verschil in kosten tussen vast en mobiel bellen:

Telfort Bellen Standaard KPN BelBudget Sim Only Telfort (400 minuten)
€ 2,50 p/maand € 12,25 p/maand € 9,00 per maand
Starttarief: € 0,09 Starttarief: € 0,0580 Geen starttarief
Minuuttarief: € 0,09 p/min Minuuttarief: € 0,1275 p/min Geen minuuttarief

In sommige gevallen kan een vaste telefoonaansluiting wel voordeliger zijn, namelijk als deze in combinatie met een tv- en internetabonnement (3 in 1) wordt afgesloten bij dezelfde provider.

Nadelen vaste huistelefoon

Zoals hierboven al besproken is de vaste huistelefoon over het algemeen wat duurder. Toch zijn er ook nog andere nadelen te benoemen:

  • Een vast nummer is een gemakkelijkere prooi voor telemarketing
  • Een vaste telefoon kun je alleen thuis gebruiken (tenzij je deze doorschakelt naar je mobiel)

Voordelen vaste huistelefoon:

Waarom kiezen dan zoveel mensen toch voor een vaste huistelefoon? Simpel, de vaste huistelefoon heeft nog altijd een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een mobiele telefoon.

  • Je bent gemakkelijker bereikbaar, omdat jouw telefoonnummer in het (online) telefoonboek staat.
  • Een vaste telefoon ligt altijd op dezelfde plek en is voor iedereen in het huishouden toegankelijk. Een mobiele telefoon slingert nog wel eens rond.
  • Een vaste telefoon is betrouwbaar en heeft altijd goed bereik (ook als de stroom uitvalt). Je bent niet afhankelijk van mobiele dekking of een internetverbinding.
  • Voor je vrienden en familie is het vaak goedkoper te bellen naar een vast nummer

Toch zullen ook deze voordelen gedeeltelijk gaan verdwijnen in de toekomst. Mobiele netwerken worden steeds beter qua dekking en gesprekskwaliteit en ook de kosten voor mobiel bellen kennen een dalende trend.

Toekomst

In tien jaar tijd is het gebruik van een mobiele telefoon voor thuistelefonie met tien procent gestegen. SimOnlyRadar.nl verwacht dat over nog eens tien jaar (2024) dit aantal al is gestegen naar bijna 40 procent. Voornamelijk doordat de jeugd van nu opgroeit met een mobiele telefoon en het voor hen de normaalste zaak van de wereld is om die te gebruiken. Wanneer zij vervolgens op zichzelf gaan wonen, zij minder snel geneigd zijn om een vaste telefoonlijn aan te vragen.

*De afgelopen twee maanden hebben we 991 respondenten gepeild naar het telefoongebruik in huis. De respondenten hebben een leeftijd tussen de 18 en 65 jaar, waarvan 43 procent man en 57 procent vrouw.